fbpx
Κατοικίδια πτηνά: Βασικές παρατηρήσεις για όποιον θέλει να αποκτήσει
Πριν από 3 μήνες

Κατοικίδια πτηνά: Βασικές παρατηρήσεις για όποιον θέλει να αποκτήσει !

Τα πτηνά δεν είναι κατοικίδια ζώα.

Τα κατοικίδια ζώα είναι ζώα που έχουν εκτραφεί για εκατοντάδες χρόνια για να ζήσουν στη φροντίδα των ανθρώπων και είναι διαφορετικά από τους άγριους προγόνους τους. Τα πουλιά που συνήθως διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα δεν διαφέρουν από τους άγριους συγγενείς τους – είναι τα ιθαγενή είδη άλλων χωρών. Η ψωρίαση (ψιττακκίαση) και η φυματίωση των πτηνών μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα από τα πουλιά στον άνθρωπο. Αυτές οι ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ασθένεια, ειδικά για άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα πουλιά επίσης συνεχώς ρίχνουν “σκόνη φτερών” – σωματίδια φτερών, τα οποία ενδέχεται να επιδεινώσουν το άσθμα σε μερικούς ανθρώπους. Πολλά σπίτια με κατοικίδια πτηνά έχουν φίλτρα αέρα τύπου HEPA σε δωμάτια με πτηνά για τον έλεγχο των αλλεργιών από την ορμή των πουλιών. Οι παπαγάλοι, συμπεριλαμβανομένων των αγρίων πτηνών, καθώς και οι παπαγάλοι των κοκκαλιών, είναι θορυβώδεις και ακατάστατοι και μπορεί να είναι καταστροφικοί. Τα πουλιά τρώνε συνεχώς όλη την ημέρα, πέφτουν και απορρίπτουν κομμάτια τροφής παντού.

Τα πτηνά έχουν προγραμματιστεί ενστικτωδώς να μασούν και να κόβουν το ξύλο, είτε πρόκειται για πέρκα, παιχνίδι, κορνίζα ή έπιπλα. Τα πουλιά θα μασούν επίσης ηλεκτρικά καλώδια, χαρτί και κουρτίνες. Όλοι οι παπαγάλοι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ανάλογα με τα είδη, μπορούν να ζήσουν 20 έως 50 χρόνια ή περισσότερο. Η φροντίδα για ένα πουλί είναι συχνά μια δια βίου ευθύνη. Οι παπαγάλοι είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα και έχουν συγκριθεί με τα ανθρώπινα νήπια στις ανάγκες της συναισθηματικής και κοινωνικής τους ζωής αλλά, αντίθετα με τα παιδιά, δεν μεγαλώνουν ποτέ.

Τα πτηνά είναι ενεργά και περιπετειώδη και πρέπει να διαθέτουν αρκετό χώρο για να κινηθούν και να παίξουν. Ένας εσωτερικός ή προστατευόμενος υπαίθριος χώρος πτηνών ή ένας θάλαμος ασφαλείας (καλύπτοντας παράθυρα, χωρίς γάτες / σκύλους, ανεμιστήρες οροφής κλπ.) Που θα επιτρέψουν στο πτηνό να πετάξει είναι καλό για άσκηση. Τα πτηνά με αποκομμένα φτερά μπορούν να ασκηθούν με αναρρίχηση, ταλάντευση και πτερυγισμό, εάν είναι εφοδιασμένα με άφθονο χώρο, παιχνίδια και δομές αναρρίχησης. Όλα τα πουλιά χρειάζονται μια ποικίλη διατροφή, όχι μόνο σπόρους ή σβώλους, αλλά και σπόρους, φασόλια, φρούτα και λαχανικά.

Η έκθεση στο φως και ο ύπνος είναι πολύ σημαντικές για τα πουλιά. Τα πουλιά χρειάζονται τουλάχιστον 4 ώρες έκθεσης σε ακτίνες UVA και UVB από ηλιακό φως ή φωτισμό πλήρους φάσματος για να τους παράσχουν βιταμίνη D, η οποία προάγει την απορρόφηση βιταμίνης Α, κρίσιμη για την υγεία του ανώτερου αναπνευστικού. Τα πουλιά πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.Τα πτηνά είναι πολύ ευαίσθητα στην ποιότητα του αέρα. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, ένα πουλί αντικαθιστά σχεδόν όλο τον αέρα στους πνεύμονες με κάθε αναπνοή. Επειδή δεν αφήνεται υπόλοιπος αέρας στους πνεύμονες κατά τον κύκλο αερισμού των πτηνών, μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο και περισσότερους ρύπους σε κάθε αναπνοή.

Τα πτηνά δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου, χημικές αναθυμιάσεις (σπρέι μαλλιών, καθαριστικά κλπ.) ή σε υλικά με τεφλόν. Η έκθεση σε μερικά τοξικά εισπνεόμενα μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο, η χρόνια έκθεση σε άλλα τοξικά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Τα πουλιά χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα από κτηνίατρο που ειδικεύεται στα πουλιά.

Η σωστή φροντίδα για τα πτηνά μπορεί να είναι δαπανηρή. Ο κτηνίατρός σας θα συστήσει πιθανώς μια πλήρη εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις κατά την πρώτη απόκτηση του πουλιού σας. Επιπλέον, πιθανότατα θα συστήσει ετήσιες εξετάσεις για καλά πουλιά. Τα μικρότερα πουλιά απαιτούν την ίδια φροντίδα κτηνιάτρου και τακτικές εξετάσεις.

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest